Kerken in individualistische tijden

Kerken in individualistische tijden

Voor het Utrechtse tijdschrift PUP schreef ik in oktober 2019 een verhaal over het doopritueel in de protestantse kerk. Eén probleem: ik ben eigenlijk zo a-kerkelijk als er a-kerkelijke mensen rondlopen in Nederland. In dit achtergrondverhaal heb ik die houding uitgedaagd en onderzocht ik het belang van kerken in de huidige individualistische tijden. De kerkelijke interesse neemt namelijk af in ons land, terwijl het ook gemeenschap biedt. Het werd een zoektocht waarin ik – onvermijdelijk – toch in een kerk belandde.

Ik ben namelijk geen uniek geval. Volgens de recenstste cijfers van het CBS zegt slechts 47 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groep te behoren.

PUP_Magazine_5_PRINT_ZONDER_snijranden

Voor PUP kom ik geregeld in kerken en werk ik op dit moment aan een feuilleton over de joods-protestantse Jeannetta Brouwer-Swaab en haar (voor)oorlogse leven in het Utrecht van de vorige eeuw. De kerken waren in sommige gevallen angstvallig stil tijdens de deportatie van joodse Nederlanders. In het geval van Jeannetta was dat anders. Ik werk op dit moment al maanden aan een verhalenreeks over het leven van Jeannetta, die in de Lange Lauwerstraat een groentewinkel had.

Wil je met me in contact komen over dit artikel?  Hier kan je vinden hoe we in contact kunnnen komen en laat een reactie achter! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *